“Robert Kotowski obejmie stanowisko w piątek”

INTERNETOWY SERWIS RADIA KIELCE

W piątek Robert Kotowski obejmie stanowisko dyrektora Muzeum Narodowego w Kielcach – poinformował Jacek Kowalczyk Dyrektor Departamentu Kultury w Urzędzie Marszałkowskim. Ostatnim krokiem formalnym, który doprowadzi do mianowania Kotowskiego będzie podpisanie przez Ministra Kultury Aktu Powołania.

Dzisiaj zostały uzgodnione warunki zatrudnienia nowego dyrektora. Umowa o pracę będzie zawarta na czas nieokreślony, a jego pensja wyniesie 11 tysięcy brutto, czyli dokładnie tyle, ile proponowano poprzedniemu kandydatowi. Muzeum na nowego dyrektora czekało 3 miesiące. Konkurs na to stanowisko wygrał wprawdzie Andrzej Komodziński, ale Zarząd Województwa nie mógł porozumieć się z nim sprawie wysokości wynagrodzenia.

Do końca roku Robert Kotowski pełni jeszcze funkcję zastępcy dyrektora w Muzeum Narodowym w Krakowie, ale deklaruje, że od początku stycznia będzie już intensywnie działać kieleckiej placówce.